ceturtdiena, 2013. gada 26. septembris

Mīdiju piedzīvojums :) jeb mīdijas sautētas vīnā un dārzeņos

oooooo šitas bija kaut kas īpašs - milzu piedzīvojums un lielisku jūrasvelšu bauda
interesēs tikai jūrasvelšu cienītājus



ievads - svaigas mīdijas RIMI 1 kg maksā tikai 3.50 Ls
Itālijā, Francijā un Nīderlandē biju baudījusi ļooti gardas mīdijas un beidzot nolēmu pamēģināt mājās

vajadzēs:
1 kg svaigu mīdiju
2 tējk sviesta, 2 tējk olīveļļas
5-6 sīpoli
5-6 daiviņas ķiploka
pētersīļi
timiāns
ķiršu tomātiņi (~ 250 g)
200 ml sausa baltvīna
sāls, malti melnie pipari



pārnesu mājās mīdijas, un sāku apskati
lasīts, ka visas tās, kas ir vaļā, ir dead un no tām būs slikta dūša, saindēšanās, obligāti jāmet ārā
un tās, kuras pēc pagatavošanas ir vēl arvien ciet - tāpat

Sagatavošanās:



pirmais jau bija šoks, ka vismaz puse uz aci skatot ir vaļā
nekas, mērķtiecīgi sāku šķirošanu, vaļējās vienā traukā, tās, kas ciet - otrā
un, kad pēdējā bija apskatīta, secinu, ka abās bļodās ir gan vaļējās, gan tās, kas ciet..
kādu laiku bezpalīdzīgi mēģinu saprast, kas notiek.. sajūta, kā cīnoties ar nepaklausīgu bērnudārznieku grupiņu! pie reizes visu laiku ir drusku baisi no notiekošā, viena mājās ar šiem "svešajiem" es negribētu būt..
pētot ilgāk, skatoties mīdijām dziļi acīs (vai dibenā) un mēģinot pieslēgt max sieviešu intuīcijas, nojaušu, ka kaut kas te nav tīrs..
pēc vairākiem meklējumiem internetā, uzduros beidzot šim video,kur eleganta šefpavāre cēlā mierā mani apgaismo, ka visas tās, kuras virinās, ir dzīvas un labas :)

sāku šķirošanu no jauna klaudzinot un spaidot mīdijas, lai atšķirotu dzīvelīgās no aizdomāigi nekustīgajām, vaļējām (tās, kuras ciet, defaltā ir labas). Pa to laiku abās bļodās notiek čabēšana un maiga pīkstēšana, tāda kā sačukstēšanās

pēc gudrās lēdijas padoma, atlasītajām mīdijām cītīgi rauju nost bārdiņas, un apaugušākās čaulu vietas noberžu ar asu švammīti

Gatavošana:
visas sastāvdaļas jāgriež samērā smalki (nepārcenšoties, protams)
katlā (kuram ir arī vāks) eļļā un sviestā uz vidējas uguns apcep sīpolus 5 min, pievieno ķiplokus, turpina cept 3 min (tā lai caurspīdīgi, bet nav brūni)
pievieno tomātus, pētersīļus, vīnu, timiānu, maltus piparus, sāli, visu turpina karsēt, lai uzvārās,
tad pievieno mīdijas, visu apmaisa un uzliek vāku. Sautē uz vidēji karstas uguns 8-10 min. Pāris reizes katlu pakrata.
Un gatavs! Mēli var norīt... mmmm...



Daudzums ir 2 cilvēkiem stipri par daudz, iesaku aicināt ciemiņus :)



mīdijās ir tikai 75 kcal 100 gramos
burvīgs ir mīdiju ēšanas process ar lobīšanu no čaulām
un cena ļoti demokrātiska arī.. vieni plusi!
un pēc šīs receptes vēl paliek 2/3 sausa garda baltvīna lieliskā vakara buķetes papildinājumam
šī lieliskā izdošanās ir radījusi iedvesmu - nākošās mēģināšu ceptas krāsnī ar parmesan sieru, ķiploku, pētersīļiem un rīvmaizi

1 komentārs:

  1. Uhhhh, sakārdināji un izklausās gana vienkārši, lai pamēģinātu. Esmu skatījusies uz viņām veikalā, bet mani biedēja tieši tā sākuma procedūra- kā saprast, kura derīga, kura ne, viņas visas veikalā izskatās diezgan beigtas. :) Tā sačukstēšanās bļodā gan arī izklausās diezgan biedējoši, bet pēdējās bildes dēļ ar to spēsim tikt galā! :D

    AtbildētDzēst