otrdiena, 2013. gada 17. septembris

Liess un garšīgs cepetis

vienkārši pagatavojama garšīga liesa gaļa, tā teikt - tīra manta
garšīga arī auksta


Vajadzēs:
~ 1.5-2 kg liesas cūkgaļas vai liellopa gaļas karbonādes (tik daudz, cik ielien Tavā rīcībā esošajā cepamtraukā) (pēc pieredzes iesaku labāk ņemt divus tievākus gabalus, nevis kādu no īpaši resnajiem, jo tiem garšvielu garšiņas netiek pietiekoši dziļi iekšā)
3-4 daivas ķiploka
gabals ingvera (var aizstāt ar adžiku vai iztikt bez - pēc vēlmēm)
6 ēd.k. sojas mērces
1 ēd.k. medus
1/2 - 1 ēd.k. sinepju
citrona vai laima sula vai vīna etiķis (~ ēd.k.)
pipari

gaļu iegriež rūtiņās


ingveru, ķiploku smalki sagriež vai sarīvē un sajauc kopā ar pārējām mērces sastāvdaļām

ar mērci cītīgi ierīvē gaļu

var atstāt marinēties uz nakti vai pāris h
var uzreiz cept

krāsni uzkarsē uz 180 grādiem, liek iekšā gaļu
cep ~ 1.5-2 h

iegūst superīgu, gardu tīras gaļas gabalu :)



un te nu daži fakti, kas mani interesēja.. tā vizuāli skatoties, pēc cepšanas lielais gaļas gabals ir pārvērties par vidēja izmēra brūnu gaļas gabalu
pirms ielikšanas krāsnī gaļa sver 2 kg, kas sākotnēji maksājusi 3.5 Ls/kg
nosverot gatavo brūno gardumu tas sver 1.3 kg jādomā, ka nožuvums atkarīgs no konkrētā gaļas gabala un vēl visādiem apstākļiem, līdz ar to gatavā gaļa maksā jau 5.4 Ls/kg bez darba izmaksām. Tas izskaidro, kāpēc cepetis kulinārijas nodaļā nemaksā kilogramā ne tuvu tam, cik jēla gaļa..

P.S. cūkgaļa 370 kcal 100 g
liellopa gaļa 210 kcal

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru