pirmdiena, 2015. gada 5. janvāris

Apelsīnu ievārījums

Šis ievārījums man ir vitāli nepieciešams iemīļotajai vistas filejas receptei, bet ir ļoti garšīgs arī visos klasiskajos ievārījuma veidos - uz baltmaizes tostiņa, ar ciabatu, ar sieriem (parmezan, zilajiem vai kazas) utml :)



Vajadzēs (5 l katlam, no kā rezultātā 2-2.5 kg ievārījuma):
9-10 apelsīnus
2 citronus
kopā ap 2 kg augļu mīkstuma

1800 ml ūdens (reizēm ūdens vietā izmantoju svaigi spiestu sulu)
1500 g ievārījuma cukura (tas, kas ar pektīnu)

vaniļas pāksts vai rozmarīna bunte (3 ēd k sakapāta) pēc gaumes (var nelikt)



1-2 apelsīnus un 1 citronu sagriež smalkās šķēlītēs ar visu mizu, pārējos nomizo un sagriež gabalos, uzmana, lai sēkliņas netiek, liek katlā. Pievieno ūdeni vai sulu, vaniļu (pārgriež pāksti, izkasa sēkliņas, pievieno) vai rozmarīnu (smalki sagrieztu), uzvāra, pievieno cukuru, izslēdz karstumu, maisa, kamēr cukurs izkūst, atstāj uz diennakti.



Nākošajā vakarā turpina, - uzvāra, un uz mērenas uguns vāra 0.5-1 h, ik pa laikam apmaisot un nogaršojot mmmm :))) Šī ievārījuma vārīšana ir lielisks veids kā sasmelties saldu dzeltenu optimismu kādā tumšā ziemas vakarā.

Ievārījums ir gatavs, vari pildīt burciņās. Visdrošākās ir parastās ar skrūvējamiem metāla vākiem. Es tās nekādi nesterilizēju, rūpīgi izmazgāju, lietoju jaunus vāciņus, tos arī rūpīgi karstā ūdenī nomazgāju ar trauku mazgājamo līdzekli, noskaloju karstā ūdenī. VIsu pildu burkās, tūlīt aizskrūvēju un apgāžu otrādi, tā visa burka izplaucējusies, cukura ievārījumā daudz, diezgan droši, ka nekāda neplānota dzīvība tur neizaugs. Un vispār - kurš gan tic, ka šis gardums ilgi stāvēs neaiztikts? :)))

P.S. Baumo, ka vajagot izmantot eko bio apelsīnus, jo tiek izmantotas miziņas. Es izmantoju parastos, bet varbūt vajag..

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru