pirmdiena, 2013. gada 25. marts

Tomātu biezzupa

viena no manām mīļākajām zupām :)


vajadzēs:

pirmkārt jau blenderi!

3 vistas šķiņķīšus vai kādu citu vistas kaulu gaļiņu buljonam
2 sīpolus
ēdamkarote sviesta + ēdamk olīveļļa cepšanai
1-5 daiviņas ķiploka (daudzums pēc gaumes)
120 ml jeb 1/2 glāzi sausa baltvīna
1 bundžu (800-900 g) mizotu tomātu savā sulā
150 ml saldo krējumu
sāli, cukuru
baziliks vai citi zaļumi pēc gaumes


Litrā ūdens uzliekam vārīties vistas gaļu, pievienojam sīpolu, burkānu (var iztikt bez), kādu lauru lapu, smaržīgo piparu, vāram kamēr gaļa mīksta un dalās no kauliem. Galu galā jāiegūst ~ 750 ml buljona.

Citā katliņā (kurā gatavosim zupu) uzkarsējam cepšanai sviestu un eļļu. Uz mierīgas uguns ~ 5 min apcep smalki sagrieztu sīpolu. Francūži un itāļi apcepšanai bieži izmanto sviestu+olīveļļu, es tagad arī tā bieži vien daru, bet ja viens vai otrs mājās nav pa rokai, var iztikt ar to, kas ir.
Sīpoliem pievieno tomātu bundžu un smalki sagrieztus ķiplokus. PIevieno vistas buljonu un vīnu, sāli un piparus pēc vēlmēm. Es parasti pielieku arī 1-2 tējkarotes cukura. Uzvāra un uz lēnas uguns vāra ~ 20 min. Regulāri apmaisa, lai nepiecepas.

Sablenderē zupu ar blenderi. Ļoti uzmanīgi, jo zupa ir verdoša!

Pievieno saldo krējumu, vēl samaisa, uzkarsē nevārot.

Dekorē ar baziliku vai citiem zaļumiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru