pirmdiena, 2013. gada 25. marts

Portugāļu zivju sautējums Cataplana


Portugālē viss bija ļoti ļoti garšīgs
tajā skaitā šis nacionālais ēdiens Cataplana, kas pie viņiem sastopams dažādās versijās - zivju, jūrasvelšu, garneļu
Latvijā es to prezentētu kā zivju sautējumu, kas garšos zivju zupas cienītājiem. Šeit gatavotais garšo tik pat gardi kā Portugālē baudītais



vajadzēs (5 l katlam):
2 svaigas zivis (mēs esam izmēģinājušas dorādas, jūras asari, samu) (var likt garneles vai mīdijas gan vienas gan kopā ar zivi)
~ 6 daiviņas ķiploka
2-3 sīpoli
3-4 tomātus
2 paprikas
6-7 kartupeļi
kinza (var arī bez, ja negaršo)
1,5-2 glāzes sausa baltvīna
olīveļļa
sāls, pipari





nu tā, iemalkojam vīniņu, lai atveras gatavošanas čakra, un sākam :)
šajā receptē viss tiek likts sagriezts lielos (lai neteiktu milzīgos gabalos!), tad gala sautējumā katra sastāvdaļa ir apvārījusies, bet saglabājusi savu struktūru un garšu
katlā uzkarsē olīveļļu, pieliek sagrieztus ķiplokus, sīpolus un lauru lapu.
Cep 2 min, pievieno lielos gabalos sagrieztu papriku, cep vēl 3-4 min
Pievieno lielos gabalos sagrieztus kartupeļus (2-4 daļās apmēram) un baltvīnu, sāli, piparus, sautē 10 min
Pievieno lielos gabalos sagrieztas(zivs 4 daļās) zivis un citas jūrasveltes, ko nu sirds kārojusi un tomātus (4 daļās sagrieztus apmēram)
sautē vēl 10-15 min uz lēnas uguns kamēr zivis gatavas un kartupeļi mīksti
pārkaisa ar svaigu lapu koriandru jeb kinzu




P.S. Vispār par Cataplana sauc portugāļu sautējamo trauku, ko Portugālē tradicionāli izmanto jūras velšu sautējumu pagatavošanai Algarve reģionā. Tas tradicionāli ir pagatavots no vara.
Internetā vietām raksta, ka bez šī trauka Catapalana sautējumu nepagatavot, bet Internets reizēm melo ;) P.P.S. šādi izskatījās garneļu Cataplana Portugālē :) mmmmmm....

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru